Da’ ratingul? Dincolo era mai mare…

29 noiembrie 2007
Imaginati-va un tanar indreptandu-se spre un eveniment de mai   putin de treizeci de  secunde – pierderea mainii stangi.

Avea toate trasaturile unei persoane care s-ar obisnui cu aceasta situatie – pierderea unei maini – profitand de limitele pe care aceasta le impunea. Toti cei care-l cunosteau il catalogau drept un individ care se va multumi pana la urma cu o singura mana.

In plus, era ziarist de televiziune. Pentru ceea ce facea, nu era de ajuns o singura mana?

Canalul lui de stiri, care, din cauza inclinatiei sale spre catastrofic, era denumit de snobii din elita mass-media "canalul nenorocirilor", il trimisese la un circ indian din Gujarat.
 

Un jaguar a reusit sa scape din cusca  in care era tinut la Gradina Zoologica din Capitala   si a omorat un caine vagabond, potrivit NewsIn.


Se pare ca animalul a slabit plasa de metal din jurul custii, pana in momentul in care a reusit sa o rupa.


Zeci de vizitatori au fost evacuati in regim de urgenta  de lucratorii gradinii zoologice, care au anuntat  medicul veterinar si tehnicienii. Acestia au tranchilizat jaguarul,  dar nu au reusit sa-l imobilizeze.


Lucratorii gradinii zoologice au incercat sa prinda animalul  cu ajutorul croselor, chiar in momentul in care acesta  incerca sa sara gardul gradinii zoologice. In urma procedeului, animalul a murit.

Cand leii incepura sa raga, cameramanul ii lua in vizor si Patrick Wallingford – detectand un moment de spontaneitate autentica – intinse microfonul pana in cusca. Se alese cu o bomba mai teribila decat si-ar fi dorit.

O laba tasni din cusca; o gheara insfaca incheietura mainii stangi a lui Wallingford. Acesta scapa microfonul. In mai putin de doua secunde, bratul lui stang, pana la cot, fusese tras in cusca. Umarul stang se busii de gratii; mana stanga, inclusiv cativa centimetri de deasupra incheieturii, ajunse in gura leului .

In vacarmul care urma, ceilalti doi lei se batura cu primul pentru mana lui Patrick si incheietura ei. Imblanzitorul de lei, care nu se indeparta niciodata de langa animale, interveni si ii pocni peste fata cu o lopata.

Ce legatura este intre uciderea jaguarului de catre angajatii de la Zoo Bucuresti si "A patra mana", romanul lui John Irving? Patania autohtona mi-a adus aminte de cartea asta pe care am citit-o cred acum un an.

Ce reactii a starnit uciderea animalului? Previzibile: bietul de el, criminalii si alte asemenea – le gasiti pe www.ziare.com de unde am preluat si eu stirea. Oamenii sunt indignati – cum e posibil ca animalele sa fie tinute in custi din care pot evada oricand, cum e posibil sa fie infometate sau sa fie agresate de vizitatori?!

Cum se face ca ancheta deschisa in cazul elefantului ucis cu ceva timp in urma tot la Zoo Bucuresti nu a stabilit niciun vinovat, iar directoarea mai e in functie?
 

Eu am o alta intrebare – daca stirile fac rating de ce nu schimba nimic la nivel de mentalitate? In mod clar uciderea unui animal intr-o gradina zoologica are impact, aduce rating, dar pedepsirea vinovatilor sau nepedepsirea lor nu prezinta niciun interes? A cata putere in stat e presa?

La vremea accidentului, Patrick urca treapta dupa treapta in lumea televiziunii. Lucrase la doua dintre cele trei canale importante, unde se plansese in repetate randuri de influenta negativa a cotei de audienta asupra stirilor.

Ca sa o spunem pe sleau, Patrick considera ca evaluarile financiare facute de canale pentru departamentele lor de stiri omorau stirile. De ce ar aduce emisiunile de stiri la fel de multi bani ca emisiunile de divertisment?

Ce se intampla la Hollywood nu sunt stiri; nici ce se intampla in campionatul mondial de fotbal. Stirile (cele adevarate, adica reportajele amanuntite) n-ar trebui sa concureze la cota de audienta cu comediile sau cu asa-numitele drame.

Patrick a facut miscarea pe care o facusera si alti ziaristi de televiziune. S-a dus sa lucreze pentru un canal de stiri; nu era un canal foarte bun, dar cel putin transmitea douazeci si patru de ore pe zi numai stiri internationale.

Era atat de naiv incat sa creada ca un canal de stiri nu statea cu ochii pe cota de audienta? De fapt, canalul international era topit dupa cotele de audienta realizate la fiecare minut.
 
 
Daca stirile fac rating de ce nu schimba nimic la nivel de mentalitate?  Cine risca un raspuns?
 

Tags:Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X